CENTRU EXPOZIȚIONAL

Biblioteca Județeană ,,Vasile Voiculescu” va fi transformată, într-un Centru Expozițional Turistic și Cultural al Buzăului.  Potrivit președintelui Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, cel puțin cinci ani de zile după finalizarea lucrărilor, Biblioteca Județeană va rămâne în centrul comercial din municipiu unde funcționează deja de câțiva ani, ca urmare a unor proceduri prevăzute de proiect, pe care trebuie să le respecte.

Luna noiembrie 2023 ar fi trebuit să fie momentul închiderii șantierului privind reabilitarea clădirii Bibliotecii Județene, din municipiul Buzău. Termenul însă nu a fost respectat, astfel că în loc să se pregătească de inaugurarea imobilului, președintele Consiliului Județean, împreună cu constructorul desemnat în urma licitației, a făcut o vizită pe șantier pentru a verifica stadiul lucrărilor. Nerespectarea termenului de finalizare are la bază o serie de situații neprevăzute, pe care constructorul le-a descoperit la subsolul și la mansarda clădirii. Mai mult decât atât, în aula clădirii, toate straturile de tencuială, adăugate în timp la zidăria principală, trebuie înlăturate manual, și devine astfel una dintre cele mai migăloase lucrări.

Imobilul, prin amenajările de la subsol și mansardă, va avea în plus 700 de metri pătrați utili. Noua clădire va avea 55 de spații expoziționale, dotate cu vitrine inteligente, și va fi integrat într-o rețea turistică. Fondul de carte rară și arhivele vor face parte dintr-o expoziție specială amenajată la subsolul clădirii.

În premieră, clădirea va fi dotată cu un sistem de stingere a incendiilor de ultimă generație. Acesta va proteja fondul de carte rară și arhivele ce vor face parte dintr-o expoziție specială amenajată la subsolul clădirii.  Totodată, clădirea va fi dotată cu un lift, iar la subsolul imobilului va exista şi o cramă.

Costurile reabilitării nu mai sunt cele prevăzute inițial în contract. Mai exact, pentru renovarea clădirii se vor cheltui 20 de milioane de lei și nu 18,46 milioane de lei așa cum fusese  stabilit. Cea mai mare parte din sumă, 17 milioane de lei, provine din fonduri europene, iar restul reprezintă contribuția Consiliului Județean Buzău.

Related posts